XIV. Filozófiai est: A kortárs nagyváradi művészet

Helyszín: Moszkva kávézó nagyterme, Moszkva utca, régi nevén Szilágyi Dezső utca, 8-as szám (Moscovei, nr. 8.). Időpont: 2011.05.24. (kedd), 18:00 óra.

A Nagyváradon a 80-as években, pontosabban 1984-ben létrejött művészcsoport a „35-ös Műhely” - mely a rendszerrel való szembefordulásának következtében csupán a háttérben, a nyilvánosságtól elzártan  alkothatott - most egyre inkább a figyelem középpontjába kerül - megérdemelten. Alkotásaik ma is aktuális mondanivalóval szólítják meg a közönséget.

Az akkor kísérletező kedvű, alternatív kifejezésmódokat kedvelő és kereső, sokat mondani akaró fiatal művészek egy része, most is a köreinkben tevékenykedik és szívesen emlékezik vissza arra az időre, amikor a hazánkban akkoriban még ismeretlen új irányzatok és eszközök illetve módszerek segítségével próbálták felnyitni a képzőművészetet befogadni képes vagy akaró közönség szemét.

Transzavantgard, koncept, efemer jellegű performance, a fluxista jelenségek, mail art, tárgyművészet, installáció, videoművészet - csak néhány olyan fogalom, amelyekkel megismerkedhettek az előadás résztvevői, melyet Dr. Újvárossy László a „Nagyváradi 35-ös Műhely” egyik tagja tartott a Filozófiai Est elnevezésű rendezvénysorozat májusi alkalmával.


filo1filo2filo3filo4filo5